Lotus Nişantaşı Halaskargazi Caddesi No:38 D:12 Kat:2 Şişli İstanbul

Bruksizim (Diş Sıkma) Tedavisi

bruksizim tedavisi öncesi sonrasıBruksizim yani diş sıkma sorunu pek çok insanda görülen bir rahatsızlıktır. Dişlerin sıkılması sadece diş, çene ağrısına neden olmakla kalmaz. Aynı zamanda aktif kullanılan çene kaslarının belirginleşmesine neden olur. Bu da yüz ve çene bölgesinde estetik açıdan istenmeyen bir görüntüye neden olur.

Bruksizim tedavisi sayesinde hem diş sıkma sorunu tedavi edilir, hem de yüzde belirgin bir incelme sağlanarak daha estetik bir görüntü elde edilir. Botolunium enjeksiyonu tedavisi sayesinde çene ve yüz bölgesinde cerrahi müdahaleye gerek kalmadan estetik bir görüntü elde edilebilir. 

Bu yazımızda diş sıkma (bruksizm) nasıl tedavi edilir, botolunium enjeksiyonu tedavisi nedir, avantajları nelerdir, etkisi ne kadar sürer gibi tedavi hakkında merak edilen tüm sorular detaylı olarak ele alınacaktır. 

Masseter, çiğneme işlevini kolayca yapmamızı sağlayan kas grubuna verilen addır, çene kasları olarak da tabir edilir. Günlük hayatımızı kolaylaştıran güzel yönleri olduğu kadar, kontrolsüz kasılması halinde ise sağlık sorunları ve estetik kusurlara sebebiyet vermektedir.

Beniğn Masseter Hipertrofisi Nedir?

Başlıkta yer alan “beniğn” kelimesi “iyi huylu tümör (kanser riski içermeyen)” anlamında kullanılmaktadır. Masseter Hipertrofisi ya da diğer bir tabirle masseter kasının büyümesi, öyle bir noktaya gelebilir ki çenenin bir ya da her iki kısmında sürekli şişlik oluşur. Kasların, kemik kadar sert bir yapıya ulaştığını görürsünüz Ağrısız şişlik dışında herhangi bir semptom içermemesine karşın, insanlar psikolojik açıdan kendilerini kötü hissetmektedir. BMH (Beniğn Masseter Hipertrofisi) ilk olarak 1880 yılında Legg tarafından tanımlanmıştır. (1,2).

Masseter Kası Büyümesi Neden Olur?

Birçok sağlık sorununda olduğu gibi nedenlerini öğrendiğinizde, BMH içinde, almanız gereken önlemler olduğunu göreceksiniz. BMH’nin Etiyolojisine baktığımızda kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, organik ve nonorganik etkenlerin olduğunu görüyoruz.

Masseter kaslarının daha fazla aktif olmasını sağlayan; uzun süreli sakız çiğneme, dişleri gıcırdatma (bruksizm) ve strese bağlı olarak ortaya çıkan parafonksiyonel çene hareketleri, (çenelerin normalden farklı kapanma hareketleri) BMH’nin nonorganik nedenleri arasında gösterilmektedir. (3).

BMH’nin organik nedenleri arasında ise özellikle diş kaybına bağlı olarak, çenenin bir tarafını çiğnemek için daha fazla kullandıkları gösterilmektedir. Aynı şekilde bazı hastalıklarında, masseter kasında gelişmeye neden olduğu bilinmektedir.

Masseter Kası Büyümesi Nasıl Önlenir?

Yaşadığınız sorun, sakız çiğneme, çenenin bir tarafını fazladan kullanma ve istem dışı diş gıcırdatma ise tedavi öncesi bu alışkanlıklardan kurtulmayı deneyebilirsiniz. Çözüm olmaması halinde ise mutlaka bir hekimden yardım almanız gerekir.

ameliyatsız çene estetiği

bruksizm tedavisi sonrası çene incelmesi

Masseter Hipertrofisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sorunun nedenini bir kez daha hatırlayalım mı? Masseter kasının, aşırı kullanımına bağlı olarak kontrolsüz kasılma (spazm) olduğunu belirtmek istiyorum. Tedavinin amacı da kontrolsüz şekilde kasılan bu kasın gevşemesine yönelik olacaktır.

Klasik tedavilerde; ağız iç ve dış kısmından kesi yapılarak, soruna neden olan kasın bir bölümünün rezeke edilmesi (kesilmesi) şeklinde yapılmaktadır. (4).

İlaç Enjeksiyonu İle Bruksizim (Diş Sıkma) Tedavisi

Botulinum toksini  ile kas kaybı ya da ameliyata gerek kalmadan, kontrolsüz kasılan kasın gevşetilmesi amaçlanmaktadır. Kozmetik alanda olduğu gibi sağlık alanında da kullanılmaya başlanan, botulinum toksini ile kasların geçici olarak felç edilmesi amaçlanmaktadır. (5).

Düşük dozda uygulanan botulinum toksini enjeksiyonu, 1 hafta içerisinde etki etmeye başlayarak 3-4 aylık süreçte etkisini devam ettirmektedir. Sorun devam etmesi halinde 3-4 ay sonra tekrar yaptırmak gerekir.

Küçük bir enjektör ile kaslara enjekte etmekten ibarettir. Doktor muayenehanesinde bile kolaylıkla yapılabilmektedir.

Koronavirüs nedeniyle aşı olmayan yetişkin insan kalmadı denilebilir. Enjeksiyon işlemi de aşıdan pek farkı olduğu söylenemez. Zaten, koronavirüs aşısında kullanılan enjektör gibi küçük bir enjektör kullanılmaktadır. Uygulama öncesi ya da sonrasında herhangi bir ağrı olmaz. Lokal ya da genel bir anesteziye gerek yoktur.

Uygulamasının etki mekanizması 3-4 ay ya da maksimum 5-6 ay sürecektir. Bu süreçte yeterli olmaması halinde doktorunuz yeniden uygulanmasını önerecektir.

REFERANSLAR

1 Legg, J. W. (1880). Enlargement of the temporal and masseter muscles on both sides. Trans Pathol Soc (Lond), 31, 361-366.

2 Nishida, M., & Iizuka, T. (1995). Intraoral removal of the enlarged mandibular angle associated with masseteric hypertrophy. Journal of oral and maxillofacial surgery, 53(12), 1476-1479.

3 Gurney, C. E. (1947). Chronic bilateral benign hypertrophy of the masseter muscles. The American Journal of Surgery, 73(1), 137-139.

4 Şengezer, M., Duman, H., & Demiroğulları, M. (1999). Benign Masseter Hipertrofisi Cerrahi Tedavisi. Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Dergisi (Turk J Plast Surg), 7(1), 14-18.

5 YAMAN, Z., ÖZKAL, Ş., & GÖKTEPE, S. (1997). Benign masseter hipertrofisinin botulinum toksin tip A ile tedavisi-treatment of benign masseter hypertrophy with botulinum toxin type A. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, 31(1), 3-6.