Bonding uygulaması ya da lamina kompozit diş kaplama (kompozit dolgu) ya da halk arasında bilinen ismi ile estetik dolgu estetik diş hekimliği uygulamaları arasında en sık tercih edilenlerden birisidir. Diş üzerinde herhangi bir kesim yapılmadığı (ya da çok minimal işlemler yapıldığı) için hastalar tarafından sık tercih edilmektedir. Bu yazımızda bonding uygulaması nedir, kimlere bonding işlemi yapılabilir, bonding uygulamasının avantajları ve dezavantajları nelerdir, kompozit lamina diş kaplama işlemi nasıl yapılır, yapılış aşamaları nelerdir gibi soruların cevapları detaylı olarak ele alınacaktır.
Lamina Diş Kaplama (Kompozit Dolgu) (Bonding Uygulaması) Nedir?
Lamina diş (bonding uygulaması) ya da kompozit dolgu işlemi dişlerin daha estetik bir görünüme kavuşması için yapılan bir işlemdir. Ön dişlerin renginde değişiklik olması, çürük olması, dişlerde çarpıklık olması (minimal şekil bozuklukları olması) ya da diş yüzeyinde bozukluk olması durumunda uygulanmaktadır.
Bazı durumlarda dişin yapısına göre lamina işlemi başka estetik diş hekimliği uygulamaları ile birlikte uygulanmakta ve bu sayede daha başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Bonding (Kompozit Lamina) Uygulaması Nasıl Yapılır?
Bonding uygulamasında dişe estetik bir görünüm verilebilmesi için kompozit dolgu malzemeleri kullanılmaktadır. Tedaviye başlamadan diş hekimi ile birlikte doğal dişlere en yakın olacak dolgu malzemesi ve rengi, renk skalasından seçilir. Bu sayede doğal dişlere en yakın görünüm elde edilebilir.
Dişlerin doğal renginden memnun olunmayan durumlarda ise bonding uygulaması öncesinde diş beyazlatma işlemi yapılabilir. Diş beyazlatma işlemi yapılabilmesi için dişlerin ve diş etlerinin bu işlem için uygun olması gerekmektedir. Dişlerin beyazlatma için uygun olup olmadığı ise doktor muayenesi ile tespit edilebilmektedir.
Renk seçimi sonrasında ise dolgu maddesinin dişe tutunabilmesi için diş yüzeyi bir miktar aşındırılır (yani pürüzlü bir hal alması sağlanır). Bu sayede dolgu maddesinin dişe tutunması kolaylaştırılır. Ayrıca bu uygulama yapılan işlemin daha dayanıklı ve daha uzun süre dayanmasını sağlamaktadır.
Sonrasında diş yüzeyine diş hekimleri tarafından kullanılan adesiv adı verilen özel yapıştırıcı madde sürülür. Yapılan işlemin kalıcılığının arttırılması ve yapıştırıcının sabitlenmesi için bu aşamada dişlere lazer uygulanır.
Sonrasında kompozit dolgu malzemesi diş yüzeyine uygulanır ve diş hekimi tarafından şekillendirilir. Uygulama anında diş macunu kıvamında olan kompozit dolgu malzemesi zamanla sertleşir ve şekillendirme işlemi bittiğinde istenilen sertliğe ulaşmış olur. Sonrasında dolgunun daha kalıcı ve doğal görünümlü olması için cilalama işlemi yapılır.
Bonding Uygulaması Ne Kadar Sürede Yapılır?
Uzman bir diş hekimi tarafından bonding uygulaması yaklaşık 30-90 dakika arasında tek seansta yapılabilir. (Süre uygulama yapılacak diş yapısına ve sayısına göre değişiklik gösterebilmektedir.)
Bonding Uygulaması Hangi Dişlere Yapılır?
Bonding uygulaması estetik bir işlemdir. Bu nedenle sıklıkla ön dişlere yapılır. Ancak hastanın talebine göre arka dişlere de uygulanabilir. 20 dişe kadar bonding uygulaması yapılması mümkündür.
Bonding Uygulaması Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Dişlerde renk değişimi olan durumlarda lamina kaplama işlemi uygulanabilir.
Dişlerde minimal şekil bozuklukları, çarpıklıklar olması durumunda bonding uygulaması tercih edilebilir.
Dişlerin aralarında boşluk olması durumunda kompozit lamina işlemi uygulanabilir.
Kırık dişlerin şeklinin düzeltilmesi ve estetik bir görünüme kavuşması için bonding uygulaması tercih edilmektedir.
Hangi Durumlarda Tercih Edilmez?
Dişlerde ciddi şekil bozuklukları olması durumunda dişlerin kesilmesi ya da ortodontik tedaviler uygulanması gerekebilir. Bu tür durumlarda bonding uygulaması tercih edilmez.
Bazı durumlarda ortodontik tedavilerden sonra bonding uygulaması tercih edilebilir.
Bonding Uygulamasının Ömrü Ne Kadardır?
Doğru bir şekilde yapılan bonding uygulaması 5-10 sene gibi bir süre güvenle kullanılabilir. İşlem sonrasında gerekli bakımların yapılması ve doktorun önerilerine uyulması bonding uygulamasının kullanım süresinin daha uzun olmasını sağlamaktadır.
Bonding Uygulaması Doğal Görünür Mü?
Bonding uygulaması ile oldukça doğal bir görünüm elde edilebilir.
Bonding Uygulaması Sonrasında Renk Değişimi Olur Mu?
Bonding uygulamasının doğal bir görünüme sahip olması için uygulama dişe en yakın yapıda ve dayanıklı malzemeler ile yapılır. Bu nedenle dikkat edilmezse renk değişimi görülmesi muhtemeldir.
Renk değişimi görülmemesi için diş bakımına dikkat edilmelidir. Ayrıca renk değişimi oluşmaması yada daha az oluşması için kaplama işlemi sonrasında cilalama yapılarak pürüzlerin giderilmesi gerekmektedir.
Kompozit Lamina (Bonding) İşleminin Avantajları Nelerdir?
Ado Klinik Bilimler dergisinde yayınlanan bir makaleye göre kompozit lamina yani bonding uygulaması hem kullanılan malzemenin dayanıklılığı hem de maliyeti açısından diğer işlemlere göre oldukça avantajlı olduğu bildirilmiştir. Ayrıca makaleden elde edilen diğer verilerde göre bonding işleminin laboratuvar evresi olmaması zaman, emek ve maliyet açısından da avantaj sağladığını ortaya koymaktadır.[1]
Bonding işleminde macun kıvamında olan kaplama malzemesi dişe sürülür ve anlık olarak şekillendirilir. Bu sayede işlem tek seansta uygulanır. Tek senasta uygulanabilmesi ve laboratuvar gereksinimi olmaması sayesinde maliyet olarak diğer kaplama işlemlerine göre oldukça uygundur.[2]
Kompozit dolgu uygulamasında diş minesi kesilmez. Bu sayede diş minesini koruyan bir estetik uygulamasıdır. Dişlerdeki şekil bozuklukları dişin yüzeyinden doku kaldırılmadan, kompozit dolgu malzemeleri ile doldurularak düzeltilmektedir.
Bonding uygulaması ağrılı ve uzun süren bir uygulama DEĞİLDİR. Bu sayede işlem uyuşturmaya bile gerek kalmadan, acısız bir şekilde tek seansta yapılabilir.
Bonding Uygulamasının Dezavantajları Nelerdir?[3]
Bonding uygulamasının herhangi bir dezavantajı yoktur. Örneğin normal bir diş fındık gibi sert bir besin yerken kırılabilir. Aynı durum kompozit dolgu malzemeleri içinde geçerlidir.
Bazı durumlarda hastalarda bruksizm yani diş sıkma hastalığı bulunmaktadır. Bu tür durumlar lamina kaplamaya zarar verebilir. Bu tür zararların önüne geçilmesi için ise diş sıkma sorunun tedavi edilmesi önerilmektedir.
Bonding Uygulaması (Kompozit Dolgu) Fiyatları Nedir? Pahalı Bir İşlem Midir? (Bonding Diş Fiyatları 2022)
Kompozit lamina diğer kaplama işlemlerine göre daha ekonomik bir tedavidir. Tedavide ücret kaplama yapılacak diş sayısında ve kullanılacak kaplama malzemesine göre belirlenmektedir.