Süt dişleri sağlıklı kalıcı dişlerin anahtarıdır.
Henüz kalıcı dişleri çıkmamış olan çocukların dişlerinde ortaya çıkan sorunlar ve çürükler genellikle ciddiye alınmaz. Nasılsa bu dişler kalıcı değil diye düşünülür. Ancak süt dişlerinde ortaya çıkan sorunlar, kalıcı dişlerinde sağlıksız olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle süt dişleri olsa bile çocukların diş bakımları ve tedavileri aksatılmamalıdır.
Çocukluk Çağından En Sık Görülen Diş Problemi > Süt Dişi Çürükleri
Süt dişleri bebeğin doğumundan yaklaşık olarak 6 ay sonra çıkmaya başlayan ve ortalama olarak 36. ayda yani 3 yaş civarında yirmi adet olacak şekilde çıkan dişlerdir. Bu dişler çocuktan çocuğa değişmekle birlikte 12 yaşına kadar fonksiyonel olarak kullanılmaktadır. [1]
Çocukluk çağında süt dişlerinin vaktinden önce kaybedilmesi ağızda boşluk oluşmasına neden olmaktadır. Böyle bir boşluğun oluşması çenede yapısal bir bozukluğa neden olabilmektedir. Bu yapısal bozukluk kalıcı dişin hiç çıkamamasına dahi neden olabilmektedir. Ayrıca ek olarak yeme ve konuşma bozukluğu gibi sorunların oluşmasının tetiklendiği durumlarda gözlenmektedir. Bu nedenle çocukluk çağı dişlerinin kendiliğinden düşme yaşı gelene kadar ağızda kalması oldukça önemlidir.
Süt dişlerinin vaktinden önce kaybedilmesinde en önemli etken süt dişi çürükleridir. Travma ve darbelerde dişlerin vaktinden önce düşmesine neden olabilmektedir. Bu dönemde ortaya çıkan süt dişi çürüklerinin en önemli nedenleri beslenme alışkanları ve yetersiz ağız bakımıdır. Bazı çocuklarda ağızda yemek bekletme gibi davranışların görülmesi de süt dişi çürüklerinin tetikleyicisi olabilmektedir. Nadiren de süt dişlerinde olan yapısal bozukluklar diş çürümesine neden olabilmektedir.
Süt Dişi Çürükleri Nasıl Engellenir?
Sağlıklı bir diş gelişimi için çocuklarda süt dişleri çıktığında diş hekimi kontrolüne gidilmesi sayesinde dişler yapısal olarak herhangi bir sorun ya da risk varsa erken dönemde önlenmesi mümkündür.
Ayrıca ağız ve diş bakımının nasıl olması gerektiği ile ilgili alınan doğru bilgiler sayesinde olası süt dişi çürükleri büyük ölçüde engellenebilmektedir.
Çocuklara erken dönemde kazandırılan doğru diş fırçalama ve diş bakım alışkanlıkları sağlıklı süt dişleri ve sağlıklı kalıcı dişler için oldukça önemlidir.
Ağız ve diş bakımı gerektiği gibi yapılsa bile bazı durumlarda süt dişi çürüklerini engellemek mümkün olmayabilir. Bu tür durumlar için uzman bir diş hekimi tarafından dişlerin daha dayanıklı olması için flor uygulaması yapılması önerilmektedir.
Süt Dişleri Neden Önemlidir?
Diş hekimleri tarafından süt dişleri kalıcı dişler kadar önemli kabul edilmektedir. Bunun en önemli sebebi süt dişlerinin kalıcı dişler için bir şablon görevi oluşturmasıdır. Bu dişler konuşma, çiğneme ve estetik açıdan çocuk için oldukça önemlidir.[2]
Süt Dişi Çürükleri Tedavisi
Süt dişlerinde ortaya çıkan çürüklerin en kısa sürede tedavi edilmesi gereklidir. Aksi halde tedavisi ertelenen çürükler diş kayıplarına neden olabilmektedir. Ayrıca diş kayıplarına ek olarak ağızda kötü koku, beslenme bozukluğu ve estetik açıdan güzel olmayan bir görüntüye neden olabilir.
Düzenli diş hekimi kontrolü ile çürüklere erken müdahale edilmesi ve ilerleyen dönemler için daha sağlıklı dişlere sahip olunması mümkündür.
Kaynaklar
[1] Bansal, M., Gupta, N., Gupta, P., Arora, V., & Thakar, S. (2017). Reasons for extraction in primary teeth among 5-12 years school children in Haryana, India-A cross-sectional study. Journal of clinical and experimental dentistry, 9(4), e545. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5410675/
[2] Mouadian WE, Wehr EJD, Crall JJ. Çocukların ağız sağlığı ve diş bakımına erişimdeki eşitsizlikler. JAMA. 2000; 284 :2625–31 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11086371/